Ретрограден Меркурий хвърля сянка върху Народното събрание, най-големите проблеми са

...
 Ретрограден Меркурий хвърля сянка върху Народното събрание, най-големите проблеми са
Коментари Харесай

Парламент с дъх на Божков, избори и още нещо

 
Ретрограден Меркурий хвърля сянка върху Народното събрание, най-големите проблеми са в връзката Не предприемачът, а смазката в сглобката, минира новия политически сезон
 
-->
Търсете Божков. Препратката към популярната фраза шeрше ла фам (Cherchez la femme), наложена от Александър Дюма-баща в средата на 19 век, не е инцидентна. Не тъй като край Божков има митична жена, която сега дърпа конците в правораздаването или в политиката. А тъй като, за зло или положително, се намираме в женско време. До 15 септември ретроградният Меркурий е в най-капризната зодия - Дева. И съгласно астролозите тази композиция го натоварва с една цел -
да преобърне всичко, поправяйки това, което не работи добре
Да ревизира проектите, да предизвика преоценките. Дни, в които всеки би трябвало да внимава какво приказва, тъй като една дума може да извърши чудеса или да унищожи всичко.

С мирис на Божков, кметски избори и още нещо,  потегля есенната сесия на Народното събрание - първата от три години насам. Бързите депутатски избори и късите събрания през 2021 и 2022 година не разрешиха септемврийско съвещание на Народно събрание. Затова в този момент и напрежението е огромно, и упованията - високи. Още повече, че депутатите, въпреки със остарели заплати и още по-стари кавги, стартират новия сезон на ново място - пленарната зала със стъклен покрив в постройката на някогашния Партиен дом.
Завръщането на милиардера с 19 обвинявания
кое от кое по-страшно - от хазартни измами до подбуждане на три убийства, внезапно нажежи политическия терен. Според едни Божков се връща, с цел да си отмъсти на Борисов, Горанов и Гешев, съгласно други - с цел да постави завършек на прехода, разкривайки истината за знаковите му лица. Не липсват и гадатели като престъпния психолог Росен Йорданов, които сложиха в центъра на политическия хороскоп намесата на Божков в локалните избори. В София и на други места предприемачът щял да поддържа кандидат-кметове против ГЕРБ.

Главоблъсканицата за какво Божков си пристигна обаче потегля от по-съществения въпрос -
върна ли се предприемачът или ни го върнаха
Разследващи настояват, че Обединените арабски емирства са ни изпратили падащата звезда, поради бизнеса му с Пригожин и съветските връзки на Божков. Не е правилно, това е персонално решение на предприемача, дадоха отговор в един глас юристите му и Нове холдинг, който за първи път напомни съществуването си, откогато прокуратурата затвори хазартния бизнес на милиардера и иззе артефактите от частния му музей в компанията.

За да излезе от листата " Магнитски ", през последните две години Божков е бил 7 пъти разпитван от управляващите в Съединени американски щати, разкри юристът му Стоян Баумайер. В показанията му попадали две имена - на Борисов и на Горанов. Случайно или не в това време се появи и информацията, че през декември Борисов навършва години за пенсия и към този момент приготвя документите си за заслужена отмора.

Именно
поради съветските връзки на Божков Съединени американски щати му забранили
да се връща у нас, настояват още проверяващи.   Политици вдясно обаче се уверени, че предприемачът се е върнал по поръчка на Русия, с цел да разбие " сглобката " и кабинета, който има ясна евроатлантическа позиция и поддържа Украйна с БТР-и, оръжие, муниции и пари.

Каква тъкмо е истината, несъмнено, е работа на прокуратурата. Ясно е, че отмъщението е водещ претекст в дейностите на предприемача. Божков не е човек, който ще не помни какво му предизвикаха и Борисов, и Горанов, и Гешев. Да, сянката му ще тежи над връзките в Народното събрание, само че е наивно да се счита, че дневният ред на страната ще се дефинира от него.

Ако има нещо, което в действителност минира новия политически сезон и управническата сглобка, то това не е Божков. А смазката в сглобката - връзките в обединението, окопната й война с Радев и локалните избори.

След огромните искри сред Радев и ръководещите, разпалени от думите на президента за националното придвижване, което ще постави завършек на " властовата булимия " и " похищението на конституцията ", тази седмица последва нова война.
Борисов без заобикалки скочи на ПП-ДБ
обвинявайки ги че употребяват ваканцията, с цел да назначават свои, освен никому незнайни, само че и извънредно неподготвени, хора в тотото, ДКК и " Кинтекс ". И пред зъби напомни " тези записи " от съвещанието на ПП-ДБ за " избори с наше Министерство на вътрешните работи " и " ала-бала с президента ".

Ако Борисов има да ми споделя нещо, да ми се обади, остро реагира Кирил Петков. И хващайки куфара си за Виена, изясни, че ГЕРБ дружно с Радев били срещу промени в службите. А също и че предишното държавно управление паднало поради инхаус процедурите в пътното строителство, по тази причина в този момент ГЕРБ трябвало да бъдат доста деликатни. Това, естествено, задейства първо Слави Трифонов, който даде няколко иронични и снизходителни оценки за Петков и бръкна надълбоко в раната на пътните градежи. А след това и самия Радев.

Г-н Петков очевидно е не запомнил, че той не аз, е в коалиция в Борисов, удари по масата президентът. И напълно предстоящо отхвърли да уволни основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, както искаше кабинетът " Денков ".

На този декор кротката кавга кой до кого седи в пленарната зала мина някак неусетно. За да не са до " Възраждане ", депутатите от ПП-ДБ избраха да седят в новата пленарна зала до ГЕРБ. Напрежението сред двете групи обаче може да докара до
късо съединяване в пултовете за гласоподаване
когато единствено след дни предстоят основни закони - от ремонти на поправките за дрогираните водачи до извънредно значимите текстове за Шенген и парите по Плана за възобновяване и резистентност.

Истината е, че стартът на новия политически сезон на 1 септември ще постави началото на кметската акция. Политическите заявления ще очертаят партийните маневри за най-важните избори у нас. Но и за връзките във властта.

Мнозина от депутатите имат вяра в звездите, имат персонални астролози и не вършат нищо без да се допитат до тях. Затова би трябвало да помнят, че най-важният белег на ретроградния Меркурий в Дева е разстройства в връзката. Не ги ли избегнат, може да дойдат същински бели.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР